ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Պանրխաշ
Պանրխաշը՝ հայկական հնագույն ուտեստ է, պատրաստվել է հայոց գրեթե բոլոր գավառներում, հիմնականում, մեզ է հասել Մշո խոհանոցից։
Պարզ պատրաստվող, բայց չափազանց հագեցնող այս ուտեստի ճաշակումը նման է արարողակարգի։ Անունը ծագել է բաղադրիչների և պատրաստման ձևի համադրումից։
Պանրխաշի բաղադրիչներն են՝ լավաշը, չեչիլ պանիրը, սոխը, անարատ յուղը, եռացրած ջուրը։ Յուրաքանչյուր գավառում պատրաստման ձևը տարբեր է եղել․ կան թել պանրով կամ հորած պանրով, չոր լավաշով կամ հնեցրած հացով, սոխառածով կամ կարմիր կծու պղպեղով, սխտորով կամ էլ ձվով տեսակներ։ Անկախ պատրաստման եղանակից՝ պանրխաշը գրեթե բոլոր ժամանակներում իր մեջ կրել է ուտեստի ճաշակման հավաքական խորհուրդը։

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և համեղ ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը: Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, այդ թվում՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից և դեղձից:
Մրգային կոմպոտի պատրաստման ավանդույթը Հայաստանում սկիզբ է առել դարեր առաջ, և շատ հայ ընտանիքներ ունեն իրենց հատուկ բաղադրատոմսերն ու պատրաստման մեթոդները: Նախկինում մրգային կոմպոտը եզակի միջոց էր պահպանել թարմ մրգերի առատությունը, որը հավաքվում էր ամառվա ամիսներին՝ թույլ տալով ընտանիքներին վայելել դրա քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում:
Այսօր հայկական մրգային կոմպոտը դեռ պատրաստվում է ավանդական մեթոդներով, թարմ մրգերը դանդաղ եփում են շաքարով և ջրով, մինչև այն դառնա թանձր և օշարակ ըմպելիք:
