ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Գաթայի հիասքանչ հմայքը
Գաթան հայկական խոհանոցի ամենասիրված ազգային աղանդերից մեկն է, որն իր անկրկնելի համով դարեր շարունակ զարդարում է հայկական սեղանները։ Այս նուրբ խմորեղենը սովորաբար մատուցվում է թեյի կամ սուրճի հետ: Այն պատրաստվում է շատ պարզ բաղադրիչներից՝ ալյուր, շաքարավազ, կարագ և կաթ։ Խմորը նրբորեն տարածում են, ապա լցնում շաքարավազի, կարագի, աղացած դարչինի կամ հիլի բուրավետ խառնուրդը։ Այնուհետև խմորը փաթաթում են և բաժանում կտորների, որոնք թխվում են մինչև ոսկեգույն դառնալը։
Հայաստան այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ անպայման պետք է համտեսի գաթա, քանի որ այս համեղ և անկրկնելի աղանդերը դժվար թե գտնվի որևէ այլ երկրում։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և անուշաբույր ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը։ Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից, դեղձից և այլն։ Հայաստանում մրգային կոմպոտ պատրաստելու ավանդույթը ձևավորվել է հնագույն ժամանակներից։ Մրգային կոմպոտը թույլ էր տալիս վայելել արևահամ մրգերի քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում: Յուրաքանչյուր ընտանիք ուներ իր գաղտնի բաղադրատոմսը՝ կախված տարածաշրջանից և նախընտրած մրգերից։
Այսօր էլ հայկական մրգային կոմպոտը պատրաստվում է նույն ավանդական եղանակով՝ թարմ մրգերը եփելով շաքարով և ջրով: Նրա հարուստ համը և մրգերի բնական բույրը այն դարձնում են ընտանեկան սեղանի անբաժանելի մասը։ Այն անփոխարինելի է տոնական հավաքույթների ժամանակ։