ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական տոլմա՝ խաղողի տերևներով
Տոլման հնագույն ուտեստ է։ ՈՒրարտերեն «տոլի» բառը նշանակում է խաղողի տերև, այստեղից էլ առաջացել է «տոլմա» ճաշատեսակի հայկական անվանումը։ Այն հանդիպում է տարբեր ազգային խոհանոցներում, և յուրաքանչյուրն ունի տոլմայի պատրաստման իր տարբերակները։ Հայկական թփով տոլման խաղողի տերևների մեջ լցոնված և փաթաթված միջուկով ուտեստ է։ Միջուկը հիմնականում պատրաստվում է բրնձի կամ ձավարեղենի և ծեծած կամ աղացած եփովի մսի (տավարի, ոչխարի և/կամ խոզի) մսի խճողակի հիման վրա։
Հայաստանում թփով տոլման ամենատարածված և սիրված ընտանեկան ուտեստներից է և անպակաս է տոնական սեղաններից։ Սովորաբար այն մատուցում են մածունով՝ ճզմած սխտորով։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական կոնյակ՝ հավերժական ավանդույթ
Հայկական կոնյակը պատրաստվում է Արարատյան դաշտում աճեցված ընտիր խաղողից։ Այս թունդ ալկոհոլային խմիչքը պատմականորեն հայտնի է ամբողջ աշխարհում իր բարձր որակով, անհավատալի համով և լավագույն ավանդույթներով:
Հայկական կոնյակի պատմությունը սկսվում է 19-րդ դարից, երբ մի խումբ հայ վաճառականներ որոշեցին սկսել արտադրել կոնյակի սեփական տարբերակը՝ ոգեշնչված ֆրանսիական կոնյակի պատրաստման գործընթացից։ Օգտագործելով տեղական խաղողը և թորման ավանդական մեթոդները՝ նրանք ստեղծեցին յուրահատուկ և բարձր որակի հայկական ոգելից խմիչք։