ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական լավաշ. մշակութային և խոհարարական հաճույք զբոսաշրջիկների համար
Հայկական լավաշը՝ ավանդական տափակ հացը, հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչներից մեկն է և երկրի մշակութային ժառանգության կարևոր մասը: Հնագույն ժամանակներից ձգվող երկար պատմություն ունեցող լավաշը դարձել է հայկական կյանքի անբաժանելի մասը, և այն պետք է փորձի երկիր այցելող յուրաքանչյուր զբոսաշրջիկ:
Պատրաստված պարզ բաղադրիչներից՝ ալյուր, ջուր և աղ, լավաշը թխվում է թոնրի մեջ՝ տալով նրան յուրահատուկ ձև և համ: Լավաշը փափուկ և ճկուն է, ինչն այն դարձնում է հարմար տարբեր միջուկներ փաթաթելու համար՝ խորոված միսից, բանջարեղենից մինչև պանիր և խոտաբույսեր: Այն կարելի է մատուցել նաև որպես կողմնակի ճաշատեսակ, կտոր-կտոր անել և թաթախել տարբեր սոուսների մեջ։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական բուսական թեյ՝ համեղ և բուժիչ ավանդույթ
Հայաստանը պատմությամբ, մշակույթով և ավանդույթներով հարուստ երկիր է, և այդ ավանդույթներից մեկը բուսական թեյի օգտագործումն է բուժման և առողջության համար: Հայկական բուսական թեյը համեղ և անուշաբույր ըմպելիք է, որը դարեր շարունակ օգտագործվել է տարբեր հիվանդություններ բուժելու և ընդհանուր առողջությունը խթանելու համար:
Բուսական թեյերը կարող են պատրաստվել թարմ կամ չոր ծաղիկներից, մրգերից, տերևներից, սերմերից կամ արմատներից: Ամենաշատ սպառվող թուրմերն են՝ ուրցի, վայրի և ընտանի անանուխի, լորենու, նռան ծաղիկների, նռան չորացրած կեղևի և այլն։ Տերևներն ու ծաղիկները հավաքում են հատուկ ժամանակաշրջանում, լվանում, չորացնում են արևի տակ և պահում ողջ տարվա ընթացքում։ Տեղացիների ամենասիրելիներից մեկը դաղձով կամ ուրցով թուրմն է, կամ էլ՝ երկուսը միասին: