ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Ղափամա
Ղափաման լցոնած դդումից հայկական ճաշատեսակ է։ Համաձայն ազգային ավանդույթների՝ հարսանյաց սեղանին ղափաման մատուցում էին որպես առատության խորհրդանիշ։
Ղափաման պատրաստվում է դդմի միջուկը հեռացնելով։ Դդմի վերին մասը կտրվում է և առանձնացվում է որպես կափարիչ, իսկ ինքը դդումն օգտագործվում է որպես կաթսա: Դդմի սերմերը գդալով հեռացվում են միջից։ Դդումը լցոնվում է թերխաշված բրնձով, թարմ մրգերով, թթվաքաղցր չրերով և մանրեցված ընկուզեղենով: Խճողակին կարելի է ավելացնել մեղր կամ շաքար և համեմել դարչինով։
Դդմի պատերը ներսից քսում են կարագ և մեջը լցոնում խճողակը՝ կարագ ավելացնելով նաև վրայից։ Միջուկը չեն լցնում մինչև պռունկը, քանի որ եփման ընթացքում այն մեծանում է ծավալով։ Դդմի գլուխը փակում են կտրված կափարիչով և դնում ջեռոցը։

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և համեղ ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը: Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, այդ թվում՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից և դեղձից:
Մրգային կոմպոտի պատրաստման ավանդույթը Հայաստանում սկիզբ է առել դարեր առաջ, և շատ հայ ընտանիքներ ունեն իրենց հատուկ բաղադրատոմսերն ու պատրաստման մեթոդները: Նախկինում մրգային կոմպոտը եզակի միջոց էր պահպանել թարմ մրգերի առատությունը, որը հավաքվում էր ամառվա ամիսներին՝ թույլ տալով ընտանիքներին վայելել դրա քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում:
Այսօր հայկական մրգային կոմպոտը դեռ պատրաստվում է ավանդական մեթոդներով, թարմ մրգերը դանդաղ եփում են շաքարով և ջրով, մինչև այն դառնա թանձր և օշարակ ըմպելիք:
