ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական տոլմա՝ խաղողի տերևներով
Տոլման հնագույն ուտեստ է։ ՈՒրարտերեն «տոլի» բառը նշանակում է խաղողի տերև, այստեղից էլ առաջացել է «տոլմա» ճաշատեսակի հայկական անվանումը։ Այն հանդիպում է տարբեր ազգային խոհանոցներում, և յուրաքանչյուրն ունի տոլմայի պատրաստման իր տարբերակները։ Հայկական թփով տոլման խաղողի տերևների մեջ լցոնված և փաթաթված միջուկով ուտեստ է։ Միջուկը հիմնականում պատրաստվում է բրնձի կամ ձավարեղենի և ծեծած կամ աղացած եփովի մսի (տավարի, ոչխարի և/կամ խոզի) մսի խճողակի հիման վրա։
Հայաստանում թփով տոլման ամենատարածված և սիրված ընտանեկան ուտեստներից է և անպակաս է տոնական սեղաններից։ Սովորաբար այն մատուցում են մածունով՝ ճզմած սխտորով։

ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և համեղ ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը: Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, այդ թվում՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից և դեղձից:
Մրգային կոմպոտի պատրաստման ավանդույթը Հայաստանում սկիզբ է առել դարեր առաջ, և շատ հայ ընտանիքներ ունեն իրենց հատուկ բաղադրատոմսերն ու պատրաստման մեթոդները: Նախկինում մրգային կոմպոտը եզակի միջոց էր պահպանել թարմ մրգերի առատությունը, որը հավաքվում էր ամառվա ամիսներին՝ թույլ տալով ընտանիքներին վայելել դրա քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում:
Այսօր հայկական մրգային կոմպոտը դեռ պատրաստվում է ավանդական մեթոդներով, թարմ մրգերը դանդաղ եփում են շաքարով և ջրով, մինչև այն դառնա թանձր և օշարակ ըմպելիք:
