ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական մրգային օղու հարուստ համը
Հայաստանը ոչ միայն գինու և կոնյակի երկիր է, այլև հայտնի է իր բացառիկ մրգային օղիներով։ Այս թունդ ալկոհոլային խմիչքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից, ինչպիսիք են ծիրանը, խաղողը, տանձը, սալորը։ Յուրաքանչյուր մրգատեսակ օղուն տալիս է իր յուրահատուկ համն ու բույրը՝ ձևավորելով համերի մի ամբողջ աշխարհ։ Հայկական օղու արտադրության արհեստը դարավոր պատմություն ունի։ Յուրաքանչյուր տարածաշրջան ունի իր գաղտնի տեխնիկան, որը փոխանցվում է սերնդեսերունդ։ Թորման գործընթացը տարբերվում է՝ կախված մրգից և տեղանքի կլիմայից, սակայն արդյունքը միշտ նույնն է՝ բարձրորակ, մաքուր և բուրավետ ոգելից խմիչք։ Ամենահայտնի տեսակներից է ծիրանի օղին։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական գինիներ` թաքնված գոհար գինու սիրահարների համար
Հայաստանը աշխարհի գինեգործության ամենահին կենտրոններից մեկն է, որն ունի հազարամյակների պատմություն: Հայաստանում գինեգործությունը ոչ միայն արհեստ է, այլ մշակույթի մի մաս։
2007 թվականին Արենի գյուղի մոտ գտնվող Արենի-1 (Թռչունների) քարայրում հնագետների արշավախումբը հայտնաբերեց աշխարհի ամենահին գինեգործական համալիրը։ Այստեղ գտնված անոթները՝ գինու մնացորդներով, խաղողի կորիզներով և գինեգործական գործիքներով, կարասները ու ճմլարանը վկայում են, որ Հայաստանում գինի արտադրվել է դեռևս մ.թ.ա. 6000 տարի առաջ։ Այդ առիթով Հայաստանը 2011 թվականին ճանաչվեց գինու արտադրության հնագույն երկիր։
Ըստ Աստվածաշնչյան ավանդության՝ Նոյը, իջնելով Արարատ լեռից, տնկել է առաջին որթատունկը՝ հիմք դնելով գինեգործության ավանդույթին Հայաստանի տարածքում։ Հույն պատմիչներ Հերոդոտոսը, Քսենոփոնը և Ստրաբոնը հիշատակում են, որ հայկական գինիներն ու ոգելից խմիչքները հնուց արտահանվել են հարևան երկրներ՝ իրենց բարձր որակի շնորհիվ: