ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական լավաշ. մշակութային և խոհարարական հաճույք զբոսաշրջիկների համար
Հայկական ավանդական լավաշը ոչ միայն հայկական խոհանոցի անբաժանելի մասն է, այլև մշակութային ժառանգության կարևոր խորհրդանիշը։ Այն ընդգրկված է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության ցանկում, որպես հայ ժողովրդի ինքնության և միասնության խորհրդանիշ։ Այն կարևոր դեր է ունեցել նաև հայոց պատմության մեջ։
Պատերազմների և գաղթերի ընթացքում եղել է սննդի անփոխարինելի աղբյուր՝ հեշտ տեղափոխելի, երկարատև պահման համար հարմար և սննդարար։ Լավաշը դարձել է կյանքի, տոկունության և հույսի խորհրդանիշ, որը միավորել է սերունդներին և դարձել ազգային ինքնության անբաժանելի մասը։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Մրգային կոմպոտ՝ քաղցր և թարմացնող համ
Մրգային կոմպոտը թարմացնող և անուշաբույր ըմպելիք է, որը սերնդեսերունդ վայելում են հայերը։ Այս քաղցր ըմպելիքը պատրաստվում է տարբեր մրգերից՝ ծիրանից, կեռասից, սալորից, դեղձից և այլն։ Հայաստանում մրգային կոմպոտ պատրաստելու ավանդույթը ձևավորվել է հնագույն ժամանակներից։ Մրգային կոմպոտը թույլ էր տալիս վայելել արևահամ մրգերի քաղցրությունը ողջ տարվա ընթացքում: Յուրաքանչյուր ընտանիք ուներ իր գաղտնի բաղադրատոմսը՝ կախված տարածաշրջանից և նախընտրած մրգերից։
Այսօր էլ հայկական մրգային կոմպոտը պատրաստվում է նույն ավանդական եղանակով՝ թարմ մրգերը եփելով շաքարով և ջրով: Նրա հարուստ համը և մրգերի բնական բույրը այն դարձնում են ընտանեկան սեղանի անբաժանելի մասը։ Այն անփոխարինելի է տոնական հավաքույթների ժամանակ։