ՌԵՍՏՈՐԱՆՆԵՐ
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Պետք է փորձել
Հայկական մրգեր
Հայաստանը օժտված է յուրահատուկ կլիմայով և բերրի հողով, ինչն էլ կատարյալ է համեղ ու բուրավետ մրգերի աճեցման համար։ Հայկական մրգերը ոչ միայն հայտնի են իրենց հյութալիությամբ և բնական քաղցրությամբ, այլև առանձնահատուկ տեղ ունեն մեր ժողովրդի մշակույթում, ավանդույթներում և առօրյա կյանքում։ Հայաստանի ամենահայտնի մրգերից մեկը ծիրանն է, որը հաճախ անվանում են «Հայկական ոսկի»։ Ծիրանն իր արևահամ քաղցրությամբ և նուրբ բույրով դարձել է բազմաթիվ հայկական ուտեստների, աղանդերի և խմիչքների անփոխարինելի բաղադրիչ։ Մյուս խորհրդանշական միրգը նուռն է։ Այն առանձնահատուկ տեղ ունի հայկական մշակույթում և խորհրդանշում է պտղաբերություն, առատություն և հաջողություն։ Այս խորհրդանիշը հաճախ հանդիպում է հայկական արվեստում, ճարտարապետության զարդանախշերում և ծեսերում։ Նուռը ոչ միայն գեղեցիկ է իր տեսքով, այլև անփոխարինելի բաղադրիչ է բազմաթիվ հայկական ուտեստներում՝ տալով դրանց յուրահատուկ համ և գույն։
ԱԶԳԱՅԻՆ ԽՄԻՉՔՆԵՐ
Պետք է փորձել
Հայկական գինիներ` թաքնված գոհար գինու սիրահարների համար
Հայաստանը աշխարհի գինեգործության ամենահին կենտրոններից մեկն է, որն ունի հազարամյակների պատմություն: Հայաստանում գինեգործությունը ոչ միայն արհեստ է, այլ մշակույթի մի մաս։
2007 թվականին Արենի գյուղի մոտ գտնվող Արենի-1 (Թռչունների) քարայրում հնագետների արշավախումբը հայտնաբերեց աշխարհի ամենահին գինեգործական համալիրը։ Այստեղ գտնված անոթները՝ գինու մնացորդներով, խաղողի կորիզներով և գինեգործական գործիքներով, կարասները ու ճմլարանը վկայում են, որ Հայաստանում գինի արտադրվել է դեռևս մ.թ.ա. 6000 տարի առաջ։ Այդ առիթով Հայաստանը 2011 թվականին ճանաչվեց գինու արտադրության հնագույն երկիր։
Ըստ Աստվածաշնչյան ավանդության՝ Նոյը, իջնելով Արարատ լեռից, տնկել է առաջին որթատունկը՝ հիմք դնելով գինեգործության ավանդույթին Հայաստանի տարածքում։ Հույն պատմիչներ Հերոդոտոսը, Քսենոփոնը և Ստրաբոնը հիշատակում են, որ հայկական գինիներն ու ոգելից խմիչքները հնուց արտահանվել են հարևան երկրներ՝ իրենց բարձր որակի շնորհիվ: